Su arıtma cihazı nasıl çalışır?


Su arıtma cihazları, her biri ayrı görev yapan filtrelerden geçerek suyu arıtır ve içime hazır hale getirir. Öncelikle içme suyu arıtma sistemini ele alırsak, şebeke suyunda olası gözle görülebilecek kaba tortuları ve kirleri filtre eden, cihazın içinde en büyük gözeneğe sahip 5 mikron çapındaki filtre, sedement filtredir. Sedement filtre suyu kum, çamur gibi maddelerden ayıklayarak, cihazın içindeki ikinci filtre olan granül aktif karbon filtreye gönderir. Granül aktif karbon filtre, adından da anlaşılacağı gibi tanecikli aktif karbon partiküllerinden oluşur. Karbonun en büyük görevi, şebeke suyundaki kloru yok etmektir. Aynı zamanda suya koku veren eriyik gazlar ve organik maddeler filtre edilmesini sağlar. Üçüncü filtre aktif karbon filtredir.

Bu filtrenin yapısı yine karbondan oluşur ve karbon tanecikler olarak değil, blok halinde bulunur. Aktif karbon filtre de suyu tat, koku ve renk bakımından iyileştirerek, cihazın asıl beyin filtresi olan membran filtreye suyu yumuşak halde gönderir. Aktif karbon filtre ile üçüncü aşamadan geçerek yumuşamış olan su ters ozmozun gerçekleştiği membran filtreye uğrar. Milimetrenin 10 milyonda biri gözeneklere sahip bu filtrede su hem kimyasal hem de mikrobiyolojik olarak filtre edilir. Dünyada yaşayan en ufak organizmanın dahi bu filtreden geçmesine imkan yoktur. Mikrop, bakteri ve kimyasallardan ayıklanan temiz su depolama tankına gönderilir. Depolama tankları kompakt cihazların içinde bulunurken, daha büyük su üretimine ihtiyaç duyan cihazlarda harici olarak bulunur.

Sistem mantığı ise her iki cihazda aynıdır. Membran filtreden geçmiş arıtılmış temiz su mutlaka bu tankların içinde muhafaza edilir. Tank antibakteriyel ve hava ile kesinlikle teması olmadığından bakterilenme ya da kirlenme gibi bir durum sözkonusu değildir. Depolama tankının içinde basınç ile ileriye itilen bir balon sistemi vardır. Arıtma musluğu açıldığında tankın içinde bekleyen su, bu balonun itme basıncı ile ileriye doğru itilerek musluktan akıtılır. En son aşamada, musluktan akmadan önce tankın içinde bekleyen su son bir filtreden daha geçer. O da post mineralize karbon filtredir. Bu filtrenin yapısı, Hindistan cevizi kabuğunun yüksek derecelerde fırınlanarak toz haline getirilmesi ve yüksek basınçla sıkıştırılması ile elde edilir. Mineral olarak da suya takviyede bulunan bu filtre, cihazın en önemli filtrelerinden biridir.

Yorum Yok

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

      ÜrünlerimizS.S.SHemen Ara!WhatsApp